De kleine geschiedenis van Goju Ryu


Kanryo Higaonna sensei (1853-1915) werd onderwezen door Seisho Arakaki sensei toen hij ongeveer 17 jaar was. Later reisde hij naar Fushou, Fujian in China (1874-1877) om zich te verdiepen in gevechtsporten. Na zijn terugkeer op Okinawa, onderwees hij karate aan onder andere Chogi Yoshimura, tweede zoon van Heer Yoshimura, Chojun Miyagi en Juhatsu Kyoda.


Chojun Miyagi sensei (1888-1953) was student van Kanryo Higaonna sensei vanaf de leeftijd van 14 jaar. In 1915 reisde hij eveneens naar Fushou, Fujian op zoek naar de Sifu (meester) van Higaonna Sensei. Hij verbleef er meer dan een jaar op zoek naar een goede leraar. In 1936 bezocht hij China opnieuw om zijn studie te verdiepen.

Miyagi sensei was de eerste die zijn Karatedo school een stijlnaam gaf, Goju-ryu. Hij doceerde voornamelijk karatedo aan de Ryukyu Police Academy als instructeur en aan andere scholen. Hij overleed op 8 oktober 1953.


Eiichi Miyasato sensei (1922-1999) werd onderricht door Chojun Miyagi sensei vanaf de leeftijd van 17 jaar in Matsuo, Naha. Hij werkte als politieagent, assisteerde Chojun Miyagi sensei en gaf les aan de politieacademie. Na de dood van zijn meester, onderrichtte hij leerlingen in de tuin dojo van de Miyagi familie.

In april 1954, op de algemene vergadering van de toenmalige Okinawa Goju-kai, werd Miyasato Sensei officieel erkend als de opvolger van Chojun Miyagi sensei.

In 1957 opende hij de Jundokan Karate Dojo in Asato, Naha. Naast het lesgeven aan studenten trad hij ook op als adviseur van de All Japan Karatedo Federatie en de All Japan Karatedo Federation Goju-kai. Hij was eveneens president van de Karate Federatie in de Okinawa prefectuur, als de eerste president van de Okinawa Goju-ryu Karatedo Vereniging, en vervulde nog enkele andere belangrijke posities in de Karatewereld.

Hij overleed op 11 december 1999.


Sensei Koshin Iha werd geboren op 24 november 1925 en studeerde bij Chojun Miyagi sensei vanaf de leeftijd van 14 jaar. Na de dood van zijn meester stond hij Eiichi Miyasato sensei bij in het onderricht van studenten.

In 1975, opende hij de Shodokan Goju-Ryu Karate Dojo in Tomari, Naha.

Op aanraden van Eiichi Miyasato sensei werd Sensei Koshin Iha in oktober 1969 samen met Miyasato sensei ingehuldigd, respectievelijk als Vice President en eerste president van de Okinawa Goju-ryu Karatedo Vereniging. Na de dood van Miyasato sensei op 11 december 1999 werd Sensei Koshin Iha verkozen tot tweede president van de Okinawa Goju-ryu Karatedo Vereniging door de raad van bestuur en werkte er als zodanig tot 2004 waarna hij ere-voorzitter werd.

Sensei Koshin Iha overleed op 29 januari 2012.


Als opvolger van sensei Koshin Iha en derde president heeft sensei Yoshio Hichiya (10e dan) de OGKK geleid tot zijn dood op 25 Juli 2017.

Bio
Hichiya Yoshio (1928-2017)
Geboren op het eiland Kume
Directeur van OGKK
Goju hanshi judan
2013 titel van Okinawa karate en kobujutsu Intangible Cultural Asset holder


Vandaag de dag, onder de vierde president, Koei Teruya, heeft de Okinawa Goju-ryu Karatedo Vereniging haar hoofdkantoor in de Teruya Dojo gelegen op 693 Oroku Naha City Okinawa Japan 901-0152. De vereniging bestaat uit 12 dojos op Okinawa, 16 op het vasteland van Japan, en vele anderen in de Verenigde Staten, Europa, Aziƫ en andere delen van de wereld.

Elk jaar houdt de vereniging een toernooi in april en drie maal per jaar zwarteband examens. Het organiseert ook een studiegroep op de vierde zondag van elke maand en voert overzeese seminars uit.


Vrij vertaald en een beetje aangepast vanuit de engelse versie van de OGKK website.