RYOICHI ONAGA SENSEI GOJU RYU fotos julietta prado

ABRIL/MARZO 2014 DKKD

Vertaald en licht aangepast uit het origineel artikel van de OGKK ES website (lokale pdf versie op onze site)


Ryoichi Onaga sensei herinnert zich met genoegen hoe hij zijn karate Dojo bouwde in de rand van Murcia.

Ik kreeg het gevoel dat hij de locatie zorgvuldig uitkoos: midden in een veld, een Murciaanse boomgaard te midden van de citroen,- en sinaasappelbomen. Spijtig genoeg is het gebied nu verstedelijkt en vormen grote gebouwen de horizon.

Desondanks kan je bij het schrijven van deze lijnen moeilijk de onderwerpen ontlopen. De Onaga Dojo binnengaan is als het bezoeken van Okinawa. De trainingszaal is ruim en goed verlicht, Hojo Undo toestellen, Kobudo wapens en geschreven stelregels van de school staan verspreid opgesteld rond de zaal. De houten vloer is van hout en gepolijst door het gebruik van de studenten van Onaga sensei. Alles is ordelijk geplaatst en netjes.

Aan de voorzijde foto's van Chojun Miyagi, Eiichi Miyazato en andere aandenkens die waken over de trainingen. Onaga sensei heeft een krachtige, vriendelijke en hartelijke stem. Hartelijkheid en vriendelijkheid ontwikkeld in iemand die zijn hele leven gewijd heeft aan Budo sinds zijn tienerjaren.

Het is moeilijk om dit moment te vergeten toen ik mijn nota's nakeek over mijn bezoek aan de Dojo. Terwijl ik in de inkomhal stond te kijken kon ik de krachtige voetstappen horen van Onaga sensei die Sepai kata uitvoerde op de tatami. Na het vriendelijk interview arriveerden twee studenten met een Tan die afkomstig leek te zijn van een vrachtwagen. De Onaga Dojo ademt karate voluit.


Wanneer startte je met karate, Onaga Sensei?

Op school, toen ik ongeveer tien of twaalf jaar oud was leerden we basis kata's. Ik herinner me zelfs dat ik ooit een Bo kata geleerd heb. Tijdens mijn middelbare studies was er een karate club. Ik trainde er met een vriend, maar na de middelbare school startte ik met de trainingen bij Eiichi Miyazato sensei.

En hoe komt het dat je uiteindelijk in Spanje leeft?

In de jaren 70 had ik een goede vriend die in New York leefde en me aanraadde om Okinawa te verlaten. Dan kwam ik een andere man tegen die me voorstelde om in Spanje te komen wonen. Ik had er vijf of zes maanden voor nodig om tot een besluit te komen. Ik vroeg de toestemming van Eiichi Miyazato sensei, mijn vader en op mijn werk stonden ze me twee jaar vakantie toe.

Hoe was Eiichi Miyazato en hoe was je relatie met hem?

In die tijd was karate niet meer geheim. Iedereen die geinteresseerd was om te trainen kon gewoon de Dojo binnenstappen. Desondanks waren er geen kleine kinderen. Er is een groot verschil tussen kinderen van 7-8 jaar en volwassenen in de training. Van 15 of 16 jaar af kunnen de verschillen genegeerd worden.

Ik heb verschillende anekdotes i.v.m. Eiichi Miyazato sensei, maar er is toch een die me te binnen schiet.

In die tijd had ik 1e of 2e dan. Ik ging toen elke dag trainen omdat de Dojo altijd open was. Toen waren er nog geen vaste tijdsregelingen, er waren geen groepslessen, iedereen trainde wanneer het hem of haar uitkwam onder leiding van Eiichi Miyazato sensei of een van de oudere leerlingen. Ik herinner me dat wanneer er iemand nieuw binnenkwam Miyazato sensei me vroeg om me bezig te houden met de witte banden. Ik leerde hen de opwarmingstechnieken en als ze wat meer gevorderd waren Kihon.

Op een bepaald moment werd ik het echt moe om steeds voor de witte banden te moeten zorgen. Dus verstopte ik me in de kleedkamers en wachtte tot ze binnen waren om te zien of Miyazato sensei ze aan iemand anders zou toevertrouwen.

Natuurlijk had Miyazato sensei al lang door wat er gebeurde en zei: 'Onaga, ik weet dat je je verstopt om de witte banden niet te moeten trainen, maar dat is niet goed. De witte banden zijn meestal jonge mensen die allerhande vragen stellen, dat zal je goed doen.'

En dit was waar, dikwijls vroegen ze me dingen waarop ik moest zeggen: 'Ik zal het de Sensei vragen' Sindsdien stopte ik met me verstoppen. Ik was toen 22 of 23 jaar oud.


Welke eigenschappen moeten een goede leraar en student hebben?

Ze moeten vooral bescheiden zijn.

Volgens mij is alles samengevat in onze Dojo Kun:

HITOTSU, KENKYO NI SHITE REIGI OR OMON ZEYO
Eerst, bescheiden en onderlegd
HITOTSU, TAIRYOKU NI OUJITE TEKIDO NI SHUGYO OR SEYO
Eerst, train volgens je fysieke kracht
HITOTSU, SHINKEN NI KUFU KENKYO SEYO
Eerst, train met ernst en creativiteit
HITOTSU, HEISEI CHINCHAKU NI SHITE BINSHO JIZAI NARE
Eerst, heb een rustige geest en wees snel van actie
HITOTSU, SESSEI OR OMON ZEYO
Eerst, verzorg je gezondheid
HITOTSU, SHISO NA SEIKATSU OR SEYO
FIRST, leef een eenvoudig leven
HITOTSU, MANSHIN SENU KOTO
FIRST, wees niet te trots op jezelf
HITOTSU, SHINAMAZU KUSEZU SHUGYO O EIZOKU SEYO
FIRST, train met volharding en geduld

Wat is het belangrijkste aan Goju Ryu Karate?

De belangrijkste kata's van Goju Ryu zijn Sanshin en Tensho. Het is een Karate stijl met korte technieken, ontwikkeld voor lijf aan lijf gevecht.

Zijn er volgens u verschillen tussen het karate van Kanryo Higashionna en dat van Chojun Miyagi?

Volgens mij niet, tenzij dat Higashionna zijn stijl Toudi, of Ti noemde (Chinese hand of hand), en zijn Karate veel meer openhand technieken omvatte.

Miyagi sensei introduceerde meer gesloten handtechnieken en de kata Tensho.

Is er nog veel Chinese invloed in Goju Ryu Karate?

Ik denk dat het een mengeling is. Goju Ryu karate ontstond uit de 15 of 16 jaar dat Kanryu Higashionna in China verbleef. Daarvoor had Higashionna echter al Ti geleerd op Okinawa.

Er wordt gezegd dat Japanse Karate gebaseerd is op Kihon, Kata en Kumite en Okinawaanse Karate op Hojo Undo, Kata en Bunkai. Wat is uw opinie hierover?

Zelfs Okinawaanse Karate is sterk veranderd sinds het begin. Het wordt nu meer onderricht in groepslessen. In het verleden deed je zelf je opwarming, dan trainde je Makiwara en daarna deed je Hojo Undo oefeningen. Kihon is slechts ontstaan door het trainen van grotere groepen mensen.

Zoals ik al verteld heb gaf Miyazato sensei geen groepslessen, iedereen kwam naar de Dojo en begon vrij te trainen. De sleutel hiertoe is Muchimi. Van Muchimi komt Kakie, van het trainen van Chisi en dergelijke. Als er geen Hojo Undo toestellen zijn kan je geen Muchimi ontwikkelen.

Als je Muchimi wil kan je niet enkel zonder contact werken zoals bij Kihon. Wanneer je Kakie uitvoert moet je de kracht van de tegenstander voelen, zijn weerstand. Daarvoor is Hojo Undo onmisbaar als je alleen traint. Je kan de techniek misschien wel heel goed in de lucht uitvoeren of in de kata, maar mijn leraar zei altijd: 'Hij heeft (of heeft geen) Muchimi' In een Goju Ryu Kata kan je zien of iemand Muchimi heeft of niet.

Waarvoor staat de Okinawa Goju Ryu Kyukai (OGKK)?

Het is moeilijk om te zeggen 'waarvoor we staan'. In mijn geval ben ik een technisch directeur en verantwoordelijke voor Europa. In Spanje hebben we vertegenwoordigingen in Murcia, Alicante, Madrid, Logrono, ook in andere landen zoals Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Litouwen, Letland, Finland, Rusland, de Tsjechische republiek en Denemarken. Ieder jaar nodigen we een leraar uit uit Okinawa en kiezen we een ander gastland voor onze Europese Gasshuku. Het is ondertussen een traditie dat er een drietal leraars te gast zijn uit Okinawa.

Het is zeer belangrijk dat we maandelijks op de laatste zondag van de maand samen trainen. Het is een traditie die rechtstreeks van Choju Miyagi afkomstig is. Het is belangrijk om de Kata's te bewaren en onveranderd te blijven. Er zijn steeds kleine verschillen tussen leraars, maar de technieken moeten behouden blijven.


Als we over Kata's praten, wat is jouw favoriete Kata?

Allemaal! Ze zijn allemaal belangrijk. Ik hou veel van Kururunfa, Sepai, Suparinpei, Sesan, er is er geen enkele onbelangrijk.

Denk je dat de Kata transparant is voor wat je erin kan zien? Daarmee bedoel ik, kan je werptechnieken onderscheiden, Kakie, Drukpunttechnieken?

Die zijn heel goed verborgen. De kata is zo opgebouwd dat de technieken gecamoufleerd zijn, verborgen. Wie kan zich voorstellen dat de eerste techniek van Sepai een verdediging is tegen een vastgrijpen van je vest waarbij je een tegenaanval doet op de ribben met ippon ken en geen shuto?

Ze zijn goed verborgen. Wat je in de Kata en Bunkai ziet is verschillend, maar de toepassing kan ook niet direct in de kata geplaatst worden, dat zou heel vreemd overkomen.

Er bestaat een mythe dat het uitvoeren van Sanshin zonder de juiste begeleiding slecht zou zijn voor de gezondheid. Is dit waar?

Je moet Sanshin correct uitvoeren. Ik weet niet of het slecht uitvoeren slecht kan zijn voor je gezondheid.

De goede uitvoering moet vijf zaken in beschouwing nemen: inademing lang en uitademing lang, inademing kort en uitademing kort, gemengd en omgekeerd.

De lucht moet naar de buik gebracht worden en niet naar de borstkas. Dit is gekend onder de term Yoku Shiki Kokyu.

Wil je zelf nog iets toevoegen?

Karate is een deel van het leven. Wanneer je jong bent heb je nog niet veel smaak, bij 40, 50, 60 jaar leer je de smaak kennen van het karate beoefenen.

Karate is voor alle leeftijden.

(vertaling Dirk Dierickx)