De erfenis van Hichiya sensei zal goju verder laten bloeien.

In memoriam voor Yoshio Hichiya sensei (+25.07.2017) uitgesproken door Teruya sensei

Hichiya sensei onderricht karateka uit Zuid Afrika


Toen ik het overlijden van Hichiya sensei vernam was ik diep bedroefd.

Hij was de derde directeur van OGKK en de directeur van de Okinawa Prefectuur Karatedo federatie.
Zijn bijdrage aan het karate was enorm.

Tijdens de openingsceremonie van de karatekaikan in maart 2017 demonstreerde hij de kata tensho. Hij zei toen dat hij hoopte om tot zijn 90ste karate te blijven beoefenen. Het is triest dat hij dat niet kan doen.

Enkele dagen voor zijn overlijden bezochten we hem in het ziekenhuis en we praatten gedurende een half uur met hem.
Hij zag er goed uit en kon goed praten. Hij was bezorgd over de gashuku die op 27 juli zou starten.
Hij zei dat hij ernaar uit zag om iedereen weer te ontmoeten. Ik wilde nog veel met hem over karate praten, ik dacht dat hij wel OK zou zijn.

In 2014 was er een viering voor Hichiya sensei en voor mezelf. We kregen de Prijs voor Culturele Verdienste van de prefectuur Okinawa (Okinawa-ken Bunka Korosho).
Het is een fijne herinnering om samen met hem een applaus in ontvangst te mogen nemen tijdens die viering.

Hichiya sensei was mij goede leermeester en een goede persoon die mij door het leven gidste. Hij zei me altijd dat we het traditionele goju ryu moeten beschermen.
Ik beloof om zijn werk verder te zetten, ik wil de kennis van goju ryu delen met anderen.
Dat hij in vrede mag rusten.
Origineel artikel in Okinawa Times.

Ik zal de geest van de voorgangers van goju ryu respecteren

(bij de 85ste verjaardag van Hichiya sensei)

“63 jaar geleden klopte ik op de deur van goju ryu aan”, zegt de oudste sensei van goju ryu, “velen van mijn generatie zijn er niet meer, maar ik ben blij dat ik hier ben”.

Hij herinnert zich zijn leven met karate. Na de tweede wereldoorlog verliet hij het eiland Kume om werk te zoeken op het vasteland van Okinawa.

“In het begin dacht ik dat alle karatescholen dezelfde waren”, Hichiya sensei werd leerling van Miyazato sensei (1922-1953). Hij volgde de filosofie van de stichter van goju ryu Chojun Miyagi (1888-1953): “Word niet verslagen, maar val niet aan (hitoni utarezu hito o utazu)”.

Men vroeg hem om directeur te worden van de jundokan op 49-jarige leeftijd.
Vandaag is hij de 3de directeur van OGKK en hij onderricht in zijn dojo in Naha en ook op het vasteland van Japan en ook buiten Japan verspreidt hij het goju ryu karate.

Dit jaar, tijdens de opening van de Okinawa karate kaikan, demonstreerde hij als één van de vier Culturele Erfgoedhouders van Okinawa de kata tensho die een ademhalingskata is.

“Toen ik in de krant verscheen”, vertelde hij, “kreeg hij een telefoontje vanuit zijn geboortestad, ik was zo blij!” De 86 jarige grootmeester glimlachte als een kleine jongen.

Hij verspreidde het traditionele goju ryu karate van Okinawa over de hele wereld.

Okinawa karate hanshi 10de dan.

Bio
Hichiya Yoshio (1928-2017)
Geboren op het eiland Kume
Directeur van OGKK
Goju hanshi judan
2013 titel van Okinawa karate en kobujutsu Intangible Cultural Asset holder

Op 10 Juli 2013 heeft Moromisato Akira toezichthouder van het administratief district Okinawa het certificaat voor cultureel erfgoedhouder voor Karate en Kobudo overhandigd aan Ishikawa Seitoku sensei, Uehara Takenobu sensei, Hichiya Yoshio sensei, Nakamoto Masahiro sensei and Higaonna Morio sensei.(vertaling Satoko Kishimoto/Philippe Moreau)